maanantai 18. helmikuuta 2013

Ohjenuorat sosiaalisen mediaan niin sanotuille Vajrayanan oppilaille

Jos ajattelet tai uskot olevasi Vajrayanan oppilas-- oli se totta tai ei on toinen aihe-- mutta niin kauan kuin ajattelet olevasi Vajrayanan harjoittaja, sinun vastuuksi tulee tämän syvällisen tradition suojeleminen.

Vajrayanassa on tärkeää säilyttää vaitiolo. Vajrayanaa kutsutaan 'salaiseksi mantra yanaksi', koska se on tarkoitettu harjoitettavaksi salassa. Se ei ole salaista, koska siinä olisi jotain piilotettavaa, mutta pitäkseen harjoittajat poissa sudenkuopista ja ansoista, joita ego voi tuoda harjoitukseen. Eritoten harjoittajat yleensä joutuvat 'henkisen materialismin' saaliiksi, jossa heidän harjoituksesta tulee vain yksi muotivillitys lisää koristamaan heidän egoja ja saadakseen heidät tuntemaan olonsa paremmaksi, tai antaa tunteen, että he ovat osana päheetä sosiaalista heimoa, sen sijaan, että he kesyttäisivät ja muuntaisivat mieliään. Kun tällä tavalla harjoitetaan, Vajryanan polusta tulee enemmän haitallinen kuin hyödytön.

Lisäksi Vajrayanan opetukset ovat 'piilotettu' siinä mielessä, että niiden merkitys ei ole ilmeinen jollekin kuka ei ole vastaanottanut asianmukaisia opetuksia. Se on kuin vieras kieli. Koska osa kielikuvista ja symbolismista saattaa vaikuttaa oudolta ja jopa väkivaltaiselta Tantraan perehtymättömille, yleisenä neuvona on suositeltavaa pitää se piilotettuna, jotta ne eivät karkoittaisia aloittelevia harjoittaja, jotka saattaisivat kehittää vääriä mielipiteitä buddhalaisesta polusta yleisesti ja Vajrayanasta erityisesti.

Kirjoittaessasi sosiaalisessa mediassa, ole kiltti ja pidä mielessäsi, ettet ole julkaisemassa pelkästään omaksi lukunautinnoksesi, mutta myös koko maailmalle, joka ei välttämättä jaa samoja riemuja hulluista valokuvista, eikä omituista palvontaa ja fantasioita tiettyjä persoonallisuuksia kohtaan, joita sinä kutsut guruiksi.

Ottaen tämän huomioon, tässä on jotain ehdotuksia, joita tarjoan niin sanotuille vertaisilleni Vajrayanan oppilaille miten he voivat suojella itseään--sekä välttämään nöyryytyksen ja suojelemaan Dharman harjoitustasi-- ja myös suojella syvällistä Vajrayanatraditioita.

(1) Säilytä Vajrayanan vaitolo (tähän sisältyy vaitiolo gurustasi, -harjoituksestasi, -tantrisista kuvista, initiaatioista jotka olet vastaanottanut, -opetuksista joihin olet mennyt, jne.)

Älä julkaise tantrisia kuvia: Jos ajattelet, että julkaisemalla provosoivan tantrisen kuvan (kuten kuvia monikätisistä jumaluuksista-, eläinpäisistä, yhdynnässä olevien, ja raivosten jumaluuksia) teet itsestäsi tärkeän, sinä et todennäköisesti ymmärrä niiden tarkoitusta.

Älä julkaise mantroja ja alkutavuja: Jos ajattelet, että mantroja ja alkutavuja tulisi julkaista Facebookissa mielialankohentajina ja itseaputarvikkeina, muutosleikki tai hiustenleikkuu saattaisivat hoitaa homman paremmin.

Älä puhu initiaatioistasi: Jos ajattelet, että valokuvat sinun viikonloppu Vajrayana-initiaatiostasi ovat Facebookissa kissasi kuvan viereen laittamisen arvoisia, sinun tulisi lähettää kissasi Nepaliin valtaistuimelle virkaan vihittäväksi. Ellet ole saanut lupaa opettajaltasi, älä julkaise yhtään kuvaa, videota  tai äänitettä Vajrayana-initiaatiostasi, -opetuksistasi tai -mantroista.

Älä puhu syvällisistä/salaisista opetuksista joita olet saattanut ottaa vastaan:  Jotku ihmiset näyttävät ajattelevan "Dzogchenin" ja "Mahamudran" kaltaisten sanojen heittämisen suusta olevan muodikasta. Jos olet ottanut vastaan syvällisiä ohjeita, on hyvä seurata näitä ohjeita ja pitää ne itsellään.

(2) Vältä antautumasta henkisen materialismin viettelyihin ja käyttämästä Dharmaa egosi palvelukseen ( älä yritä leveillä gurustasi, ymmärryksestäsi, harjoituksestasi jne. Samalla tavoin älä myöskään puhu pahaa muista harjoittajista polulla.)

Älä jaa kokemuksiasi ja niin sanottuja saavutuksiasi: Jos ajattelet, että julistamalla sen mitä olet saavuttanut on arvokasta, sinä olet saattanut olla kiireinen vahvistaessa harhojasi. Yritys tehdä vaikutus muihin harjoituksellasi ei ole osa harjoitusta. Yritä olla vilpitön ja nöyrä. Kukaan ei välitä kokemuksistasi meditaatiossa, vaikka niissä olisi visioita buddhista, yksisarvisista tai sateenkaarista. Jos ajattelet olevasi vapaa itsepetoksesta, siitä vain, ajattele uudestaan.

Älä pullistele gurusi takia: Sillä ei ole väliä kuinka mahtavana pidät guruasi. Se olisi luultavasti parhainta pitää hartautesi omana tietonasi. Muista, että buddhalaisena olo ei ole sama kuin kulttiin liittyminen. Jos ajattelet, että gurusi on parempi kuin joku toinen guru, luultavasti ajattelet myös että tasa-arvosi ja puhdas näkemyksesi on parempi kuin jonkun toisen.

Älä yritä jakaa niin sanottua viisauttasi: Jos ajattelet, että syvällisten opetusten vastaanottaminen antaa sinulle lisenssin julistaa niitä, sinä todennäköisesti esittelet vain omaa tietämättömyyttäsi. Ennen kuin "jaat" lainauksen Buddhalta tai keneltäkään opettajaltasi, ajattele hetki ja mieti sanoivatko he todella juuri nuo sanat ja mille yleisölle ne olivat tarkoitettu.

Älä sekoita buddhismia ei-buddhalaisiin ideoihin: Ei väliä kuinka inspiroitunut olet sateenkaarista ja valopalloista, ja kuinka vakuuttunut olet maailmanlopusta, yritä olla sekoittamatta omia fantasioitasi/oikkujasi buddhismiin. 

Kunnioita toisia: Ilman Theravadaa ja Mahayanaa perustana, ei olisi Vajrayanaa. Olisi täysin typerää Vajrayanan harjoittajille ylenkatsoa tai vähätellä Theravadaa ja Mahayanaa. Jos ajattelet, että muita buddhalaisia kohtaan hyökkääminen kehittää buddhismia, tee palvelus buddhismille ja ota niiden sijasta kohteeksi oma egosi sekä puolueellisuutesi. 

Älä luo epäharmoniaa: Yritä olla yksi niistä joka tuo, ongelmien ja riitojen sijasta, harmoniaa sangha -yhteisöön internet-pölinällään.

Ole aina tarkkaavainen motivaatiostasi: Älä yritä käyttäytyä "hullun viisauden" mukaisesti  internetissä. Pelkästään inspiroi muita säilyttämään lempeä sydän. Jos ajattelet, että kirjoitat myötätuntoisuuttasi, yritä ensiksi pitää huoli ettet vahingoita ketään. Aina kun et pääse eroon kutinasta julkaista jotakin, pidä huoli että se auttaa ketä tahansa sen sattuu lukemaan ja Dharmaa.

- Dzongsar  Khyentse Rinpoche

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti